timp imaginar

In urma publicarii pe fb a unei mici glumite, pe care o redau — pentru amuzament — mai jos, dar si urmare a unei mici discutii privind existenta numerelor imaginare, mi-am adus aminte de un concept despre care am citit prima data intr-o carte a lui Stephen Hawking intitulata A brief history of time. Este vorba de timpul imaginar.

Dar mai intai glumita:

“i” arguing with “pi”
i: be rational!
pi: get real..

rad efectiv de fiecare data 😉 Mda, imi place mai mult de pi decat de i. In liceu incercam sa tin minte cat mai multe zecimale ale lui pi (acum imi mai aduc aminte cam 10. sau 11. sau 12. depinde cat de mult ma stradui). Niciodata nu am avut o memorie grozava. Inainte stiam totusi ceva mai multe. Ulterior am gasit pe net ca sunt si intreceri, cine scrie corect cat mai multe zecimale.. crazy (and boring, after 21st decimal i might say). Sa nu-l uitam insa si pe e, care potentat de cele doua se leaga in cea mai eleganta formula matematica (e^{i\pi}+1=0), identitatea lui Euler. Raman insa la pi, il prefer poate si pentru ca nepoata mea e nascuta in “pi day” Martie, 14 😉

Revenind la timpul imaginar (t’ = it adica t inmultit cu i), acesta e un concept nu foarte intuitiv (eu nu l-am digerat foarte bine) care pare sa raspunda cumva si la intrebarea “Inainte de Big Bang ce a existat?”. Nimic, nimic? Nici spatiu, nici timp, doar o.. incremenita inexistenta? Atunci ce facea Dumnezeu inainte de momentul creatiei? SH spunea in gluma, “poate pregatea Iadul pentru cei care pun asfel de intrebari” :d

Inainte de folosirea conceptului de timp imaginar, asa cum era aplicata integrala de drum (cred ca asa e tradus in romana path integral) asupra evolutiei universului (integrala care practic aduna matematic toate caile/ drumurile/ istoriile/ evolutiile posibile ale universului, oricat de absurde ar putea fi unele dintre acestea) rezulta ca universul s-a creat dintr-o singularitate (ne putem imagina o palnie care contine singularitatea in partea cea mai subtire a palniei si care apoi se largeste pe moment ce timpul incepe sa curga si universul sa se expandeze). Observational, asa pare. Universul este si acum intr-o etapa inflationista (de la observatiile lui Hubble care a vazut cu uimire ca toate galaxiile se departeaza una de cealalta cu viteze accelerate) ceea ce ne face sa credem ca la un moment dat, in trecut, au fost mult mai apropiate intre ele si poate ca (de ce nu?) au pornit dintr-un singur punct comun, adica acea singularitate.

Asa pare a fi, acest model explica ceea ce vedem acum. Dar inainte? Desi e un nonsens sa vorbim de timp atata vreme cat timpul, asa cum il stim, il intelegem si il percepem noi nu exista inca. Era o mare incremenire cum spuneam mai sus. Ce era inainte? Si cum s-a creat acel punct unic (de infinita energie), acea singularitate?

Aceasta teorie a fost destul de repede imbratisata de Biserica, pentru ca, nu-i asa, justifica perfect nevoia unei interventii divine care sa creeze totul din nimic si care apoi sa porneasca masinaria.

Fizicienii nu prea cred insa in interventii divine (desi unii nu elimina complet aceasta varianta, multe controverse pe acest subiect existand) asadar au cautat o solutie matematica. SH s-a gandit sa aplice integrala de drum asupra istoriilor posibile ale universului folosind timpul imaginar, graficul functiei nemaiavand un singur punct de inceput, acel .. “capat de drum” (asa cum pare, privind in urma pe axa timpului real, pana la zero sa spunem).

Pentru vizualizare:

sau daca vrem sa evidentiem toate istoriile posibile (in sensul de evolutie) ale universului (care sunt adunate pentru a da istoria finala, cea pe care o observam si o traim acum):

Pe acest model, singularitatea de la inceput dispare, nu mai exista un capat de drum, este doar un punct situat in spatiu (timpul imaginar fiind in fapt considerat a fi o componenta spatiala) asa cum si Polul Nord nu este “capatul Pamantului”.

Asta nu inseamna ca timpul real, cel pe care il percepem noi nu a avut efectiv un inceput. Inainte de Big Bang, timpul nostru, cel real, nu exista. Nici universul nostru asa cum ni-l imaginam. Atunci ce exista inainte?

Exista timpul imaginar in care exista un univers pe care inca nu putem sa ni-l imaginam 😉

Si atunci, daca timpul imaginar exista inaintea timpului real, aflandu-se asadar la baza, poate acesta este in fapt timpul real (fundamental) iar timpul nostru este unul imaginar (iluzoriu si vremelnic)..

Pentru ca, sa nu facem o confuzie, timpul imaginar este un concept real, matematic (i inmultit cu t) si nu are nici o legatura cu perspectiva mentala de.. inchipuire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × one =